Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Το παιδικό παιχνίδι και η ιδέα της επαναχρησιμοποίησής του



Φωτογραφία της Παιδικό Παιχνίδι.




Το παιδικό παιχνίδι είναι ένα είδος υλικού πράγματος απαραίτητο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, την αγωγή τους και δημιουργική τους απασχόληση. Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με τα παιχνίδια τους, γι` αυτό ακριβώς το λόγο, το παιδικό παιχνίδι γίνεται απαραίτητο μαζί βεβαία με την κοινωνική τους δραστηριότητα. Στον κόσμο το παιδικού παιχνιδιού μπαίνει το παιδί από βρεφικής ηλικίας παίζοντας με τις κουδουνίστρες ή και τις στράτες σου μαθαίνοντας έτσι να αναγνωρίζει τους ήχους, αλλά και κάνοντας τα πρώτα βήματα μέσα στο σπίτι του, κάτι το οποίο το βοηθάει να ανακαλύπτει τις αισθήσεις του και το σώμα του.

Τα επόμενα χρόνια της προσχολικής αγωγής, θα ανακαλύψει ότι το παιδικό παιχνίδι το φέρνει σε επικοινωνία με τα άλλα παιδιά γύρω του και γι` αυτό το λόγο αρχίζει να κοινωνικοποιείται και να εντάσσεται σε σύνολα και ομάδες, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σωστή ψυχοσωματική του λειτουργία και εξέλιξη.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το παιδικό παιχνίδι θα αποκτήσει και ένα άλλο ρόλο στη ζωή του παιδιού, μαζί με αυτό της κοινωνικότητας και της γνωριμίας με τον εαυτό του, το ρόλο της γνώσης, καθώς θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξάσκησης του μυαλού. Παράλληλα, σε αυτή την ηλικία θα αποτελέσει αντικείμενο απασχόλησης, στο ελεύθερό τους χρόνο.
Στη σημερινή εποχή της μεγάλης κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε όλοι και της καθημερινής πτώσης των δικαιωμάτων μας, βλέπουμε και τα παιδιά να στερούνται αυτό το πολύτιμο δικαίωμα που ονομάζεται παιδικό παιχνίδι.

Όμως, μέσα σε αυτήν τη διαφαινόμενη δεινή κατάσταση για όλους τους ανθρώπους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχει αναπτυχθεί ένα είδος κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που δε μεσολαβεί το κέρδος και στοχεύει στη λιγότερη κατανάλωση υλικών αγαθών και στην ανταλλαγή ειδών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια και κατόπιν να δοθούν σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε μια πιο ισορροπημένη μορφή σχέσης με τα καταναλωτικά αγαθά και το περιβάλλον και βεβαία είναι ένας σίγουρος κανόνας επιβίωσης μέσα στην οικονομική κρίση .
Όσον αφορά στα παιδικά παιχνίδια παρατηρείται το φαινόμενο της αποθήκευσης σε κάποιο πατάρι ή ακόμη χειροτέρα της κατάληξής τους στον κάδο απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες παιδιά στερούνται αυτού του απαραιτήτου αγαθού για την ζωή τους.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προσπαθεί και το Παιδικό παιχνίδι να λειτουργήσει, εδώ και δυο χρόνια, έχοντας κινητήριο δύναμη την αγάπη για τα παιδιά και τη ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των παιδικών παιχνιδιών. Στα δυο αυτά χρόνια πραγματοποιούμε συλλογές παιδικών παιχνιδιών και κατόπιν τα δίδουμε εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΣΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου